„Kell az igazi érték” – itt van advent


A keresztyén egyházban advent az egyházi év és ezzel az ünnepkör kezdete. November 27-én, advent első vasárnapján a református templomban Katona Gyula esperes prédikálta Isten igéjét.

A református gyülekezet vezető lelkésze arra utalt elsőként, hogy advent egyre inkább külsődleges ünnepkörré változott, mintha egész évben csak erre a négy hétre készülne a világ. Az advent kiábrázolja, hogy a bűnei miatt milyen messze van az ember Istentől, de egyúttal azt is megmutatja, hogy Isten lehajolt az emberhez. Isten ugyanis teljes közösségre akarja eljuttatni az ember t önmagával.

A lelkipásztor feltette a kérdést: Hol tart az életünk? Sajnos a keresztyénség nagy része ma langymeleg, azaz egyszerre mond Isten hívására igent és nemet. Nem mindig vagyunk készek az önátadásra, a döntés hiányzik az életünkből. Jézus azonban már döntött mellettem és tőlem is ezt várja. Jézus szeretete mindent megelőzőt szeretet. Az első lépés az életemben a megtérés, amelytől kezdve csak az Úrnak akarok élni. Sokszor viszont önmagam ellen kell meghozni a döntést. Jézus az életét adta értem, így csak a teljes és a valódi önátadás lehet a helyes válasz. Amit a földön szerzünk meg, az nem lesz maradandó, nem visszük a túlvilágra. A valódi gazdagság az, hogy a szívünkben hordozzuk Isten igéjét, az üzenetet, amelyet az istentiszteleten hallottunk. Kell az igazi érték az ember életében – mondta Katona Gyula.

Az advent valódi üzenete ez: nyissuk ki életünk ajtaját, Istentől vegyük a tanácsot, a helyes válaszokat. A négy adventi vasárnap fogalmai: hit, remény, szeretet, öröm. Isten ezeket adja az övéinek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!