Évfordulók jegyében indult a Magyar Napok


Március 6-án, hétfőn délután kezdődött a Magyar Napok, a református gimnázium három napos tavaszi rendezvénye, amelyen fontos évfordulókhoz kapcsolódó irodalmi alakok elevenedtek meg.

Kovács Dániel igazgató megnyitójában köszöntet mondott Gellénné Körözsi Eszter tanárnőnek, akik évek óta fáradhatatlanul szervezi a Magyar Napokat munkaközösségével együtt. Kölcseyt idézve úgy fogalmazott, hogy a haza, a nyelv és a nemzet hármasa nem csak a reformkorban volt fontos, hanem most is aktuális. Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán a magyar költő "utolérhetetlen tisztaságáról" beszélt a magyartanári diplomával is rendelkező intézményvezető.

Gellénné Körözsi Eszter tanárnő a szervezők nevében arra utalt, hogy a Magyar Napok küldetése az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar kultúra, az anyanyelv megőrzésének fontosságára.

A délután során tanulói előadásokból megismerkedtünk Arany János, József Attila, Sinka István, Tamási Áron és Szabó Magda életművűvel.

A hétfői nap igazi különlegessége az iskola volt diákjának, D.Nagy Bencének az előadása, aki a slam poetry nevű új irodalmi műfajt mutatta be. Ez a mintegy harminc éves irányzat már számos országot meghódított és nagyjából szabad verselésként, elmélkedésként vagy akár stand up comedyként is felfoghatjuk. A feldolgozható témák spektruma rendkívül tág, a fő, hogy az ember mondanivalója három és fél percbe férjen bele.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a SZKIRG romániai, Szilágy megyei testvériskolája, a Zilahi Wesselényi Református Kollégium küldöttsége is, amelyet ebben az évben is Szilágyi Zoltán református lelkész vezetett.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!