Fejlesztések és megfelelő orvosellátottság a rendelőben


Március 30-án beszámolt a munkájáról a képviselő-testület előtt a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő. Erdélyi Imola Erzsébet igazgató asszony 23 oldalas anyagban tájékoztatta a város vezetőit és az illetékes szakbizottságot az intézmény 2016. évi tevékenységéről.

Az anyagot, amely megtalálható és elolvasható a http://www.bekesvaros.hu/eloterjesztesek-2017 internetes oldalon, egyhangú szavazással fogadta el a képviselő-testület.

Az intézmény jelenleg a békési járás hat települését figyelembe véve a következő egészségügyi szolgáltatásokat nyújtja: járóbeteg és gondozói szakellátás, a gyógyfürdő működtetése, alapellátási feladatok (védőnői szolgálat, ifjúság egészségügy, 8. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatai). A Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő három telephelyen működik: József Attila utca 5. szám alatt (szakrendelők többsége, igazgatás, védőnők, háziorvosok), Vásárszél utca 2. szám alatt a bőrgyógyászat, a pszichiátria és az addiktológia. A Kőrösi Csoma Sándor utca 6-14. szám alatt van a gyógyfürdő a maga rendeléseivel. A járóbeteg szakellátás teljesítményét az OEP előre meghatározott alapdíjjal finanszírozza, betegellátáshoz illesztett fix pontrendszer alapján. 2016 év végén 94 ember dolgozott az intézményben. Az orvosok jelentős része vállalkozóként tevékenykedik. Tény, hogy a vállalkozóként dolgozó szakorvosok életkora jóval meghaladja az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ismerve a megyebeli orvoshiányt, az ő pótlásuk igen nehéz lesz. A szakmai tevékenységet 15 fő közalkalmazott (iroda, karbantartók, informatikus, takarítók) szolgálja ki. Összesen 24 szakorvosi ellátást vehetnek igénybe a betegek, legmagasabb óraszámban a belgyógyászat, a nőgyógyászat, a tüdőgyógyászat és a pszichiátria dolgozik. Az esetszámokat tekintve mégis a fizio- és mozgásterápia, a fül-orr-gégészet és a sebészet fogadott pácienseket. Összesen 513.247 vizsgálat zajlott 2016-ban az intézményben.

A rendelőintézetben hét védőnői körzet van, akik 2016-ban 5649 családlátogatást, 7147 szaklátogatást végezte el, 3426 személy jelent meg tanácsadáson. Összese 143 csecsemőt láttak el a védőnők. Az iskolákban Békésen három védőnő dolgozik, akik 2302 iskolással foglalkoztak. A kiszűrt tanulók száma: 296 általános iskolás, 145 középiskolás, 39 gimnazista. A romló egészségügyi adatok elsősorban a mozgásszegény életmódra vezethetők vissza. Az iskolavédőnők munkájának legfontosabb része a kampányoltások szervezése, lebonyolítása és adminisztrációja. A kötelező védőoltásokat tekintve az ellátottság 100%-os.

A gyógyfürdőben 2016-ban majdnem 31 ezer igénybe vétel volt. A gyógyfürdő szolgáltatásait hétvégén az uszoda látta el, ebből is jelentős bevétele származott az intézménynek.

A rendelőintézet 2016-ban több fejlesztést is végrehajtott. Elindult a szívultrahang vizsgálat, korszerűsödött az informatikai rendszer és a labor, modernizálták a telefonközpontot, megindult az intézmény internetes honlapja. A sebészeten új hőlégsterilizátort szereltek be, de két szakrendelésben a klíma berendezést is lecserélték. A balneoterepiás részleg új légkondicionáló berendezést kapott. Folyamatos volt a munkatársak továbbképzése is.

Mucsi András

Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!