Egyházmegyei konferencia a generációk jegyében


Elsősorban az útkeresés, a múlttal és főként a jövővel való szembenézés volt a téma az április 2-án Békésen megtartott Békési református egyházmegyei konferenciának, amelyen dr. Fekete Károly tiszántúli püspök is megjelent.

A nyitó istentiszteleten Katona Gyula esperes, az egyházmegye vezető lelkésze Józsué könyve 24. fejezete néhány igeverse alapján prédikált. Mint elmondta, hűséggel és engedelmességgel tartozunk az Úrnak, akik szolgálunk és akire hallgatunk. Szolgáljuk őt hálás szívvel!

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke "Egyháztörténetünk közelmúltja és közeljövője az Isten szíve előtt" címmel tartott gondolatébresztő előadást. Az elmúlt 150 év egyháztörténete kapcsán vázolta, hogy 1948 előtt jelentős szerep jutott az egyháznak, majd jött a megsemmisítés korszaka, 1989 után pedig nehezen találta meg a helyét a reformátusság. Jelenleg fogyasztói társadalomban végzi az egyház a szolgálatát, de ez a fogyasztói szemlélet nem ragadhat ránk. Fontos, hogy hitelesek legyünk. Az egyháznak emellett párbeszédben kell lennie a társadalommal is, de eközben tisztában kell lenni az önazonosságunkkal is. Eközben nem szabad félni az új formáktól, az igehirdetésnek a mai élethez igazított formájától, és az egyháztagoknak is aktívan jelen kell lenniük a munkában.

Marti Miklós békéscsabai lelkész a gyülekezete történetét és jelenét mutatta be, különös tekintettel a gyülekezeten belül működő csoportokra. A békéscsabai református gyülekezet életerős, jól működik, de számos kihívással is küzd. Ilyen pl. a szakmunkások teljes távolléte a gyülekezettől.

A délután jelmondata szellemében hat, különböző korosztályokhoz tartozó gyülekezeti tag tett bizonyságot a hittel, egyházzal kapcsolatos élményeiről. Ezt követően Gulyás Lajos mártír református lelkész életéről mutattak be fiatalok színdarabot a templomban, akit 1956-os szerepvállalása miatt a forradalom leverése után kivégeztek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!