Ásós Géza is megyei nemzetiségi díjat kapott


A Békés Megyei Önkormányzat mai ünnepségén Szarvason Nemzetiségi Díjat kapott Ásós Géza békési vállalkozó. Erről Mucsi András megyei képviselő, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke tájékoztatta portálunkat.

Békési cigánytelepi család első gyermekeként látta meg a napvilágot 1979. 10.16-án. Édesanyja virágkertészként, édesapja betonkeverő telepi segédmunkásként kereste kenyerét. Három fiút neveltek fel tisztességben. Békésen az 1. Számú Általános Iskolába járt, ami már akkor is cigány iskolának számított. (1986-1994). 1994 szeptemberében a 636. sz. Ipari Szakközép és Szakmunkásképző Intézet Faipari Szakközép osztályában kezdte meg tanulmányait. 1998. május-júniusában sikeresen leérettségizett. Főiskolába is járt. 1998-ban édesapjánál, id. Ásós Gézánál térkövező segédmunkásként kezdett el dolgozni. 1999. január 7-én kötötte össze életét feleségével Klárával. Három gyerekük született.

Eőször az építőiparban, majd a gasztronómiában dolgozott. 2009 februárjában kezdődött el a vendéglátós karrierje: a Kira Büfé éjjel-nappali hamburgeres vendéglátóegység Békésen született meg, majd Mezőberényben nyitott élelmiszer boltot. 2011-ben hozta létre az Ország Első Cigány éttermet. 2012-től az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljain jelen vagyunk Az eltelt közel 20 év alatt egy olyan csapat alakult ki körülötte, amivel az ország egész területén meg tud jelenni. 2016 áprilisában az Országos Cigány önkormányzat kitüntetésben részesítette a cigányság pozitív példájának közvetítéséért. 2017 egy új korszak kezdődött az életében: egyéni vállalkozását cégre cserélte, megalapította a Cigány Vendéglő Kft-t. Egy olyan családban nőtt fel, ahol a munkának nagyon nagy jelentőséget tulajdonítottak szülei és ő is. Jelen pillanatban állandó 8 cigány származású embernek ad munkát nap, mint nap. Alkalmi bejelentéssel másik 8 fő dolgozik nála rendszeresen.

Mucsi András elmondta: Ásós Géza méltó a megyei elismerésre, hiszen sokat tett roma gasztronómiai kultúránk feltárásáért, erősítéséért, népszerűsítéséért.Életével és munkásságával közelebb hozta a magyarságot és a cigányságot, tett a békés egymás mellett élésért. Vendégeinek jelentős része nem a cigányság köréből kerül ki, akik megkedvelik a hagyományos cigány ízeket, vendégszeretetet.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!