Sajtóközlemény


Egészségesen Békésben! Egészségfejlesztési iroda létrehozása Békésen

2018.04.01.

 

A Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő 2018. április 1-től a 90 millió forint uniós támogatás segítségével Egészségfejlesztési Irodát hoz létre. Az EFOP-1.8.19-17-2017-00010 számú projekt keretében az Intézmény a Békési Járás lakosainak kíván egészségfejlesztési szolgáltatásokat nyújtani. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Az alábbi térítésmentes szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket az Egészségfejlesztési Iroda:

A projekt során az EFI együttműködve a járás körzeti háziorvosaival, a körzetükbe tartozó ellátottak közül felmérésekkel, és egyéni állapotfelméréssel kiválasztják a leginkább veszélyeztetett személyeket, majd számukra egy komplex (lelki, testi egészség) egyéni egészségfejlesztési tervet dolgoznak ki, amit 6 hónapon át segítenek végig vinni. A terv elkészültét követően életmódváltó programokba kerülnek a személyek.

Szenvedélybetegek, és mentálhigiénés problémákkal küzdők önsegítő csoportja: a szenvedélybetegek és a mentális problémákkal küzdők számára a gyógyulásukat segítő, támogató szolgáltatásként önsegítő csoport indul havi rendszerességgel.

A járás 60 év feletti lakosai számára olyan programsorozat valósul meg, ahol megismerhetik koruk sajátosságát, és olyan technikákat sajátíthatnak el, mellyel szellemi és testi fittségüket, aktivitásukat sokáig meg tudják őrizni (előadások, gasztroprogramok, gyógytorna, pilátes, jóga, stb).

Klubfoglalkozások: 4 klubfoglalkozás vezetése és biztosítása 20 hónapon át. Klubfoglalkozások: Szív-és érrendszeri betegek, cukorbetegek, daganatos betegek klubja, egészséges táplálkozás és életmódklub).

A járás településein a lakosság számára egészséges táplálkozást és testmozgást ösztönző programok szervezése valósul meg.

A projekt során 12 alkalommal a szűréseket népszerűsítő rendezvényekre kerül sor, ahol tájékoztatók, tanácsadások, és az OEP által nem támogatott szűrések valósulnak meg a járás településén. A programok a települések lakosainak kívánnak figyelemfelhívást szolgálni, nagy hangsúllyal a káros szenvedélyekre, a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, valamint a betegségekre és azok tüneteire, megelőzésének lehetőségeire.

Kidolgozott tematika alapján a járás általános és középfokú oktatási intézményének tanulói számára évente 1 alkalommal, tájékoztató prevenciós előadások biztosítása 4 témában, (1. drog, alkohol, dohányzás, 2. biztonságos szexuális élet, 3. lelki egészség; 4. testi egészség, egészséges táplálkozás, testmozgás).

A járás szakemberei és lakosai számára a mentális egészségük megőrzése, a kiégés megelőzése érdekében kiégés-prevenciós program kerül biztosításra 10 csoport részére.

Az EFI irodát felkereső mentális problémákkal küzdő lakosok, valamint szakemberek számára mentálhigiénés szakember által nyújtott egyéni tanácsadás és csoportos foglalkozás.

Szülői készségek fejlesztését szolgáló programok, csoportos foglalkozások, képzések szervezése.

Williams életkészség program, tréning szervezése félévente 1 alkalommal.

 

További információ:

http://bekesirendelo.hu/efi

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!