Pro Musica fúvósötös és kamarazenei tábor lesz Tarhoson!


Duótól az oktettig: augusztus 15-21-ig felpezsdül a zenei élet Tarhoson, hiszen harmadik alkalommal is megrendezik a Pro Musica fúvósötös- és kamarazenei tábort a Békés-megyei községben.

Az egykori Wenckheim-kastélypark újra megtelik fiatalokkal és velük együtt kamarazenével. Az eseményről a Pro Musica fúvósötös fagottművésze, Kubassy Tamás nyilatkozott hírportálunknak.

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg a tarhosi Wenckheim-kastélyparkban a Pro Musica fúvósötös- és kamarazenetábort. Az egy hetes eseménysorozaton résztvevő zenészpalántáknak lehetőségük nyílik a mai hangszeres oktatásból – a szakma elismert alakjai szerint is – egyre inkább kiszoruló készség fejlesztésére: a kamarazenélésre.
A kamarazene-tábor idén is – az ez évben tizedik éve együtt zenélő kamarazenekar – a Pro Musica fúvósötös művésztanárai és a Gemma Bt. cégcsoport, a Wenckheim-kastélypark fenntartója és tulajdonosa együttműködésével jöhetett létre. A fúvósötösben zenélő művésztanárok óráin a gyermekek számos szakmai fortélyt leshetnek el. Tehetségükről, szorgalmukról, alkalmazkodó képességükről – hiszen a kamarazene sava-borsa ez – a tábor zárókoncertjén tehetnek tanúbizonyságot, megmutathatják, milyen művekkel dolgoztak a koncertet megelőző hét napban.

A tanári karban olyan elismert művészek kaptak helyet, mint Herczegh Zsuzsa, fuvolaművész, Kerényi Judit, oboaművész, Szabados-Tóth László, klarinétművész, Nagy Zoltán kürtművész és Kubassy Tamás, fagottművész.

A tábor célja az ide érkező gyermekek szakmai, hangszertechnikai fejlesztése mellett a kamarazene szeretetének továbbadása és a másikra figyelés kialakítása állítja Kubassy Tamás, a fúvósötös fagottművésze. A muzsikus szakmában és az életben is elengedhetetlen az alkalmazkodás: így lehetünk igazán sikeresek, így alkothatunk maradandót." – hadarja a muzsikus. Ha belegondolunk, szakmánk olyan, mint egy házasság: együtt zenélni, együtt élni, együtt alkotni és együtt szeretni valamit páratlan érzés, de ahhoz, hogy valamit együtt csináljunk meg kell tanulni alkalmazkodni. Erre az egyik legjobb lehetőség az együtt zenélés.

A magyar kamarazene-oktatás egyedülálló szemináriuma ez. Az öt – már egyetemista korában is együtt zenélő, azonban akkor még nem zenekarként működő – zenész igyekezett a feszített tempójú kurzus programjai közé, olyan szabadidős programokat szervezni, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a vidéki életforma sajátosságaival és az őket körülvevő környezettel, ennek keretében többek között kilátogatnak a Tarhostól pár kilométerre fekvő Libás tanyára is…

A harmadik tarhosi Pro Musica fúvósötös- és kamarazenetábor zárókoncertjét augusztus 20-án 17 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a Wenckheim-kastélyparkban álló Gulyás György Zenepavilonban.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!