Békés megye kincsei – barangolás értékeink körül


A Földművelésügyi Minisztérium a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe.

A pályázaton nyertünk 3 millió forintot, melyből a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.

A vetélkedő célja a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségének értékei kapcsán. Fontos, hogy a fiatalok mindinkább megismerjék lakókörnyezetük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az épített, kulturális, gasztronómiai, természeti értékekhez, amelyekről sok esetben már csak nagyszüleik elmondása vagy a múzeumok kiállítótermei közvetítésével értesülhetnek. Azzal, hogy elmélyülnek az értékek sokaságának megismerésében, erősödik identitásuk, kötődésük lakókörnyezetükhöz.

A településeken megtartott iskolai válogatók után zajlanak a járási középdöntők, melyeken hat feladatot kell a versenyzőknek megoldani. Ezek egy része a lexikális tudásra épít, másik részük inkább gyakorlati: verset kell írni egy megyei értékről, kirakni egy értéket, hungarikumot ábrázoló képet, a legkedveltebb pedig a témakörhöz kapcsolódó feladványokat tartalmazó activity.

Az Orosházi járásban szervezett vetélkedő résztvevőit Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat, egyben a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte. A megmérettetést általános iskolai korosztályban az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Huszárok elnevezésű csapata nyerte. A csapat tagjai: Balogh Bence, Madarász Milán, Németh Gergő, Radics Gábor, felkészítő pedagógusuk Schmidt Jenőné. A középiskolás korosztályban az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Közkincs nevű csapata lett a legjobb, a csapattagok: Seres Adél, Horváth Barbara, Csáki Dominik, Nagy Petra, a felkészítő pedagógus Seres Erzsébet.

Eddigi nyerteseink:

Szeghalmi járási középdöntő első helyezettjei:

Tildy Zoltán Általános Iskola Tildykum csapata, tagjai: Bögre Kata, Kovács Nóra, Benedek Tamás, Obsitos Csaba, felkészítő: Kovácsné Szatmári Erika.

Gyulai Szakképzési Centrum Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája SZESZI Ászai csapata, tagjai: Ecsedi Nikolett, Madar Diána, Elek Lajos, Papp Csaba, felkészítő: Szijjártóné Sándor Ágota.

Békéscsabai járási középdöntő nyertesei:

Szabadkígyósi Általános Iskola Kígyósi értékőrök elnevezésű csapata, tagjai: Ács Linett, Balogh András, Balta Dávid, Nagy Ivett, felkészítő: Pelyhéné Lipták Gabriella, Nagy Éva Gabriella.

Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium Unicumok elnevezésű csapata, tagjai: Baksay Réka, Székács Kristóf, Székács Márk, Tóth Gergő, felkészítő: Zanócz Szilvia.

A járások legjobban teljesítő csapatai részvételével szervezik meg a megyei döntőt szintén két korosztályban március 13-án: általános iskolák felső tagozatosai délelőtt 10.00 órától, a középiskolások délután 14.00 órától vetélkednek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!