Mennyire egészségesek a békési tizenévesek?


Nagysikerű egészségügyi szűrőnappal folytatódott az „Együtt az integrációért Békésen” című pályázat, amely a leszakadó rétegeket szólítja meg. Mások mellett az egészségtudatos életmód szemléletének terjesztése, a betegségmegelőzés és a szűrővizsgálatokon való részvételre való buzdítás is a célja.

A Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájában mintegy száz fiatal hallgatta február 20-án Dr. Gaálné Dr. Maráczi Gabriellát, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának helyettes vezetőjét, aki a népbetegségekről tartott előadást. Elmondta, hogy míg az Európai Unióban a nők várható élethossza 82,2 év, addig ez Békés megyében 78,5 év. A férfiaknál az uniós átlag 77,5 év, de megyénkben csak 71,5 év. A kormányzat célja, hogy az EU-átlagos mindkét nemnél mielőbb elérjék, de ne pusztán az élettartam nőjön, hanem ezen belül az egészségben eltöltött évek száma emelkedjen. Ehhez a lakosság szemléletének is változnia kell, egészségtudatosabban kell élniük. Ez jelenti a táplálkozás átalakítását az orvosok által javasolt módon: só-, cukor- és zsírszegény, fehérjében és rostokban gazdag, alapvetően zöldség-gyümölcs-magvak fogyasztására épülő táplálkozás lenne optimális, mérsékelt kávé- és alkoholfogyasztással. A dohányzás semmilyen életkorban nem ajánlott vagy elfogadható és a stressz hatást is csökkenteni szükséges. A szakértő előadó ezután a szív-érrendszeri betegségekről, a magas koleszterinszint okozta gondokról, a cukorbetegségről, a túlsúly és a dohányzás ártalmairól értekezett.

Később került sor a szűrővizsgálatokra a Békés Megyei Vöröskereszt munkatársainak közreműködésével. A középiskolás lányok és fiúk vérnyomás, vércukor, testzsír, testtömegindex, légzésfunkció mérésen vehettek részt, így képet nyerhettek jelenlegi egészségi állapotunkról.

- Tizenévesen még kevesen gondolnak az egészségükre, pedig az alapokat a hosszú élethez vezető helyes életmódhoz ekkor kell letenni. Egyáltalán nem mellékes, hogy mit és mennyit esztek, isztok, mennyit mozogtok, és ezekkel egészséges vagy egészségtelen felnőttekké váltok – mondta el a szűrőnapon a projektet működtető fő konzorciumi partner, tehát Békés Város Önkormányzata nevében Izsó Gábor polgármester.

Tudósítás: Szegfű Katalin, fotók: Gazsó János.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!