Mi lesz veled, ortodox templom?


Mucsi András képviselő, oktatási és kulturális tanácsnok az ortodox templom sorsáról érdeklődött, és az önkormányzat a tulajdonos román ortodox egyházhoz fordul az ügyben


Békés város egyik szép műemlék épülete a román templom, amely a belvárosban áll, a körforgalom mellett. Rengetegen érdeklődnek nap mint nap a sorsa iránt, hiszen immár évek óta levert vakolattal várja sorsa jobbra fordulását. A képviselő-testület egyik ülésén a nemzetiségi önkormányzatok számoltak be, amikor a román nemzetiségi önkormányzat is tájékoztatta munkájáról a képviselőket. A beszámoló kapcsán szóba került városunk egyetlen intézményének, a román templomnak a sorsa is.

A műemlék felújítását a hazai román ortodox egyház ugyan elkezdte, de a munka a magyar műemlékvédelem bürokratizmusa miatt félbeszakadt és azóta sincs előrelépés. Az épület szomorú sorsa miatt Mucsi András képviselő hivatalos tájékoztatást kért az önkormányzaton keresztül a gyulai román ortodox püspökségtől, de válasz a március végi képviselő-testületi ülésig nem érkezett.

Amint ez befut a városhoz, a polgármesteri hivatal közé fogja tenni a hivatalos választ. A lakosság körében egyesek felteszik a kérdést, hogy miért hagyja lepusztulni az épületet az önkormányzat? Az épület nem a városé, hanem az egyházé és a műemlékvédelmi szabályok miatt amúgy sem lehet önkényesen hozzányúlni az épülethez. Reménység szerint a hivatalos szervek is lépnek végre és megadják a kért engedélyeket a tulajdonosnak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!