| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Leszármazottak is megszólalnak az emlékülésenForrás: Békés Város ÖnkormányzataEsemény időpontja: 2019 Április 26. ( Péntek ) 15:00
Helyszín: Békés Város Önkormányzata
Emléküléssel idézi fel Békés Város Önkormányzata 1919. április 26-át. Azt a történelmi eseményt, melynek során a Gyula felől érkező román királyi katonai csapatok 12 békési civilt gyilkoltak meg.

Fiatal és középkorú, malomasszonykeri tanyákban élő földműves férfiak és egy idős özvegyasszony esett a helybéli vörösök által kiprovokált értelmetlen vérengzés áldozatául.

A száz évvel ezelőtti eseményekre emlékező rendezvényre meghívták az áldozatok leszármazottait is, akik közül többen meg is szólalnak a jubileumon.

A kulturális központban április 26-án, pénteken 15 órától tartandó emlékülés előadója Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója és Szegfű Katalin újságíró lesz. Az emlékülést követően, fél öttől a malomvégesi temetőben, a vérengzés közelében 2002-ben felállított kopjafánál tartanak koszorúzást. Ekkor Katona Gyula református esperes mond imát az áldozatokért.

A megemlékezés szervezői: Békés Városi Polgármesteri Hivatala, Jantyik Mátyás Múzeum, Kecskeméti Gábor Kulturális Központ, Békési Városvédő és Szépítő Egyesület.


Figyelmeztetés ikon
BékésMátrix fizetett reklám!
Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?