| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Békés vallási élete - kiállítás nyílt a VárosházánForrás: Békés Tv Esemény időpontja: 2019 Április 25. ( Csütörtök )
A nagyobb békési keresztény egyházközösségek (református, római katolikus, görögkeleti, baptista) életébe, hagyományaiba enged bepillantást a minap megnyílt a „Vallási élet a 19. századi Békésen” című kiállítás. A Városháza emeleti folyosóján szeptember 30-ig megtekinthető tárlatot Szojka Petronella néprajzos muzeológus állította össze.
- A kiállítás megnyitójának időpontja nem véletlen, hiszen április utolsó hetében volt a római katolikusoknak a húsvét utáni fényes hét, az ortodoxoknak pedig ez a Nagyhét, a várakozás időszaka – mondta el a szakember. A korszakról hozzátette: a 19. században a vallás még átszőtte az emberek életét. Nemcsak az emberi életfordulókhoz kapcsolódott szorosan, hanem ez határozta meg a háztartási és mezőgazdasági munkák menetét, az étkezési szokásokat, a mulatozások idejét is. Békésen a református egyház volt a legnagyobb létszámú, az újratelepülés után ennek a közössége alakult ki legelőbb. A különböző keresztény felekezetű személyek békében éltek egymás mellett, hagyományaikat megőrizték, vallásukat nyugodtan gyakorolhatták.

A most megnyílt folyosótárlatot mások mellett családi bejegyzéses Bibliákat, keresztleveleket, kereszteket, szentképeket, ikonokat és porcelán szobrokat adnak közre.Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=93248_bekes_vallasi_elete_kiallitas_nyilt_a_varoshazan" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?