Csicsergő csapat és hangszerkavalkád Tarhoson!


Augusztus 15-21. között rendezik meg a IV. Pro Musica fúvósötös- és kamarazenetábort a Békés-megyei községben. Az eseményről a Pro Musica fúvósötös oboaművésze, Kerényi Judit nyilatkozott hírportálunknak.

Idén is a tarhosi Wenckheim-kastélyparkban kerül megrendezésre a IV. Pro Musica fúvósötös- és kamarazenetábor. Az egy hetes kurzuson résztvevő zenészpalántáknak lehetőségük nyílik a mai hangszeres oktatásból egyre inkább kiszoruló készség fejlesztésére: a kamarazenélésre.

A tábor ezúttal is a Pro Musica fúvósötös művésztanárai és a Gemma Bt. cégcsoport, a Wenckheim-kastélypark fenntartója és tulajdonosa együttműködésével jöhet létre. A fúvósötösben zenélő művésztanárok tartotta órákon a tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy hangszeres és kamarazenei tudásukat tovább csiszolják. Tehetségükről, szorgalmukról, alkalmazkodó képességükről – hiszen a kamarazene lényege ez – a tábor zárókoncertjén tehetnek tanúbizonyságot, megmutathatják, min dolgoztak a koncertet megelőző hét napban.

A tanári karban olyan elismert művészek kapnak helyet, mint Herczegh Zsuzsa, fuvolaművész, Kerényi Judit, oboaművész, Szabados-Tóth László, klarinétművész, Nagy Zoltán kürtművész és Kubassy Tamás, fagottművész.

Kerényi Judit, az együttes oboaművésze szerint a tábor célja az ide érkező gyermekek szakmai, hangszertechnikai fejlesztése mellett a kamarazene szeretetének továbbadása és a másikra való figyelés módjának elsajátítása.

"Szakmánkban és az életünk mindennapjaiban egyaránt elengedhetetlen az alkalmazkodás: így tudunk csak igazán sikeresek lenni." – ecseteli a muzsikus. "Hivatásunk működését talán egy családéhoz lehetne hasonlítani: együtt zenélni, együtt élni, együtt alkotni és együtt szeretni páratlan érzés, de ehhez meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Az egyik legjobb lehetőség ezt megtanulni az együtt zenélés".

A művésztanár kiemelte, hogy az elmúlt évek sikerei után újabb célokat tűztek ki maguk elé az idei tábor szervezésekor, ez pedig a vidéken élő tehetséges gyermekek felkarolása, és az arra alkalmasak zenei pályára terelése. Elmondása szerint rendkívüli, hogy mennyi tehetséges gyerek van a városokon túl is, azonban hatalmas tragédia, hogy ezeknek a tehetségeknek egyre kevesebb "kitörési lehetőségük" van. Szerinte a zene pont egy ilyen kapaszkodót tud nyújtani.

A magyar kamarazene-oktatás egyedülálló fóruma ez. Az öt – már egyetemista korában is együtt dolgozó – zenész igyekezett a kurzus programjai közé, olyan szabadidős tevékenységeket szervezni, ahol a táborozók megismerkedhetnek az őket körülvevő környezet sajátosságaival és kikapcsolódhatnak a feszített program közepette. Így többek között kilátogatnak a Tarhostól pár kilométerre fekvő Libás tanyára is...

A tábor nyitókoncertjét augusztus 15-én 17 órakor tekinthetik meg az érdeklődők Tarhoson, a Wenckheim-kastélyparkban álló Gulyás György Zenepavilonban. Az eseménysorozatot Sebestyénné Farkas Ilona, karnagy, az utolsó élő Kodály-tanítvány nyitja meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!