Hazatérés Napja


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Békés, Széchenyi tér
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezést szervezett a kényszermunkáról hazatértek emlékére.

2019. november 25-én Békésen is megemlékezést tartottak a/ MALENKIJ Robotról/ Szovjetunióból hazatértek emléknapján. A megemlékezés a Széchenyi téren elhelyezett emléktáblánál volt. A megemlékezés szervezője a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A történelmi emlékezet hiányainak pótlásáról szólt beszédében Mucsi András, Békés város önkormányzatának képviselője, történelem-német szakos tanár. Megemlítette, hogy Békés megyéből is sok ártatlan civil embert hurcoltak el az úgy nevezett jóvátételi munkára, így Mezőberényből, Elekről, Gyuláról, Almáskamarásról is. Az emléktábla arról tanúskodik, hogy Békésről is német nevű és magyar nemzetiségű civil embereket gyűjtöttek össze és vittek el. Megemlítette, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak jelentős szerepe van a történelmi események megismertetésében, különösen a fiatalok, illetve a XXI. századi felnőtt polgári lakosság körében.

Több fórumon, de a békési megemlékezésen is elhangzott:

Bár alig van olyan magyar család, amelyet ne érintett volna a második világháborús hadifogság és málenkij robot, a szocializmus évtizedei alatt a volt rabok és hozzátartozóik megpróbáltatásairól hivatalosan egy szó sem eshetett. Az eltűntek és a hadifogságban elhunytak történetét a hozzátartozók hivatalos forrásból nem nagyon ismerhették meg. Ezért is nagy jelentőségű a Magyar–Orosz Levéltári Vegyesbizottság szeptember 13-i megállapodása a mintegy hatszázezer elhurcolt kartonjának digitalizálásáról és az adatok átadásáról.

Továbbá készült egy kézikönyv a történelem tanárok részére Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ajánlásával:

"Európa vagy Magyarország története nem pusztán szenvedéstörténet. Csodálatos emberek, csodálatos alkotások és csodálatos tettek története is. Mégis, a 20. század Európa számos régiója számára a terror és az elnyomás évtizedeit jelentette. A század háborúi a korábbiaknál pusztítóbbak voltak, a civil lakosság évszázadok óta nem tapasztalt szenvedést élt meg, és a béke időszakai gyakran kegyetlen üldöztetéseket hoztak magukkal. Ahhoz, hogy túl tudjunk lépni a 20. század szélsőséges kegyetlenségein, az egyik legfontosabb eszközünk az emlékezés. A nyilvánosságban formált közemlékezet."


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!