Tarkovács István: Jönnek a fiatalok!


A Békési Kisgazdakör elnökével az elmúlt évről beszélgettünk.

Békés Mátrix: Hogyan értékelné az elmúlt esztendőt?

Tarkovács István: A magam és az elnökség részéről a Békési Kisgazdakör eredményes évet zárt. Köszönet és hála a tagok nagyon jó hozzáállásának. Úgy látom, céljainkat sikerült maradéktalanul megvalósítani.

B.M.: Mekkora a taglétszáma a Kisgazdakörnek, csatlakoznak-e fiatalok?

T.I: Kisgazdakör taglétszáma 57 fő, inkább idősebbek alkotják a szervezetet, de szerencsére jönnek és érdeklődnek a fiatalok, fiatalabbak is most már.

Sajnos Liszkai Gábor tagtársunk elhunyt, de reményt ad, hogy öt fő csatlakozott hozzánk, akik fiatalok, helyesebben fiatalabbak a jelenlegi korátlagnál. A fiatalokat nagyon szeretnék bevonni a programjainkba. A hagyományőrzés - hagyományápolás, és átadása céljából általános - és középiskolásokat már az elmúlt évben beszerveztük a programjainkba, akik nagy örömmel vettek részt ezeken az egyedi élményt nyújtó rendezvényeken, mint határjárás, szüreti felvonulás, szilvalekvárfőzés.

B.M.: Milyen rendezvények voltak tavaly, milyeneket terveznek idén?

T. I.: A Békési Kisgazdakör hagyományához, hagyományőrzéséhez híven egy disznótorral indult az elmúlt év. Hagyományteremtő módon megrendeztük a pálinkaversenyt.

Gazdaköri napok keretén belül szakmai előadásokat szerveztünk. Májusban megtekintettük a Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kiállítást és Vásárt. Előkészítettük, és megrendeztük, a határbejárást. Legfontosabb rendezvényünk az Arató Ünnep és a Szüreti felvonulás volt. Részt vettünk a Madzagfalvi Napok rendezvénysorozatán és az első Békési Kolbászvigalmon.

B.M.: Nagyon régen volt Aratónap, tervezik-e, hogy felélesztik ezt a hagyományt?

T. I.: Nagyon beletartozna egy önálló aratónap, mind hagyományőrzés, mind hagyományápolás szempontjából, de az elmúlt évben helyette az Arató Ünnepet tudtuk megrendezni. Ez az Arató Ünnep egy nagyon-nagyon színvonalas rendezvénynek sikerült.

Külön köszönet sajtósunk, Virág István közreműködésének, aki nagyon jól összeállította azt a programot, ami az egész esemény a gerincét képezte. Sok szervezést igényel, nem mondtunk le róla, hogy egyszer még lesz Aratónap újra Békésen.

B.M.: Úgy hallottuk, hogy idén egy új rendezvény szervezése is elkezdődött.

T. I.: Minden évben vannak és lesznek újdonságok. Az elmúlt évben a hagyományos száraztészta készítése mellett a lekvárfőzéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ebben az évben a disznótor után szeretnénk egy házi szappanfőzést megvalósítani, aminek elkészítése lassan már a feledésbe merül. Ezt szeretnénk újra feleleveníteni és lehetőség szerint átadni a fiatalabbaknak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!