| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Az AZNAC-re emlékeztek a békési egyesület tagjai.Forrás: Ausztráliai és Békési Polgárok EgyesületeMegjelent: 2020 Május 2. ( Szombat ) 10:42
Az ANZAC DAY Ausztrália és Új-Zéland egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. A két nemzet a háborúkban szolgált és elesett ausztrál és új-zélandi katonák és civilek emléke előtt tiszteleg minden év április 25-én. Az ANZAC csapatok (az ANZAC szó az Ausztráliai és Új-Zélandi Hadtest kezdőbetűinek a rövidítése)

1915. április 25-én Gallipolinál szálltak partra, azért hogy az antant oldalán részt vegyenek a Dardanellák ostromában. A hónapokon keresztül tartó ostrom során mintegy 8500 ausztrál és 2700 új-zélandi katona vesztette életét.  A megemlékezésre először 1916. április 25-én került sor, azóta az ANZAC DAY Ausztrália és Új-Zéland egyik legfontosabb nemzeti emléknapjává vált.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete már évek óta kap meghívást a bécsi megemlékezésre, amelyen a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium néhány tanulójával együtt vehet részt.

A jelenlegi helyzet miatt a koszorúzásra idén nem kerülhetett sor Bécsben, ezért a nagykövetség egy filmmel tisztelgett az ausztrál és új-zélandi katonák és civilek emléke előtt. Az ausztrál nagykövetség felkérte Juhász Zoltánt, az egyesület elnökét a filmben való részvételre, aki a megemlékezés koszorúját idén nem Bécsben a Károly templom előtt, hanem az Ausztrál Pontnál helyezte el, megemlékezve az ausztrál és új-zélandi hősökről.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok egyesülete ezúton is szeretné háláját és köszönetét kifejezni a gyulai Art Copy Studionak a ’LEST WE FORGET’ tábla elkészítéséért.Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=97278_az_aznac_re_emlekeztek_a_bekesi_egyesulet_tagjai" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?