info@bekesmatrix.hu +36 (20) 9 351 683 bekesmatrix

A Kettős-Körös február hetedikén.


Forrás: Varga Péter József
Helyszin: Békés
Megjelent: 2021 Február 7. ( Vasárnap ) 17:26
Módosítva: 2021 Február 8. ( Hétfő ) 10:51
Készültségi szint alatt vonul le az árhullám a Körösökön

A legtöbb csapadékot Biharfüreden (96 mm), a legkevesebbet pedig Bánffyhunyad állomáson (8,2 mm) mérték ezen időszak alatt. A legnagyobb hóvastagság szintén Biharfüreden mérhető (54 cm, víztartalom 198 mm), havat még Vigyázó állomásról jelentettek (22 cm, víztartalom 73 mm) Igazgatóságunk működési területén az elmúlt 6 napban, területi átlagban 12,3 mm csapadék hullott, a legtöbb 8,5 mm Gyulán.  

A lehullott eső hatására kisebb árhullámok alakultak ki a Körösökön. A Fehér-Körös romániai szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállásokat észleltek, Honctő (Gurahont) és Köröskisjenő (Chisineu Cris) állomásokon is.  

A magyarországi folyószakaszokon készültségi szintet elérő vízállások nem alakultak ki, az árhullámok mederteltség mellett vonulnak le.   A tegnap éjszaka lehullott csapadék újabb vízszintemelkedést nem okozott a Körösökön, de a radarképeken az látszik, hogy a csapadéktevékenység a vízgyűjtő területen, a délelőtt folyamán is folytatódott.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős felmelegedés kezdődik, mely a hegyvidéken lévő hó olvadását okozza, illetve a hétvégén - a felmelegedéssel együtt - kisebb csapadék is várható. Igazgatóságunk 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben, hét szakaszon I. fok, egy szakaszon II. fok. Az elmúlt napon 48 fő vett részt a belvízvédekezésben, jelenleg összesen 27 szivattyútelep üzemel.  

A készültségi szintet el nem érő árhullámok miatt, megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba.  

Forrás: Kővizig 

Tételek: 1 - 20 / 42 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!