A kis piros Békés felett!


Valaki szór róla valamit, valakit megfigyelnek, nem is repülő, hanem mentőhelikopter….

és hasonló tippek keringenek a városban, a közösségi oldalon arról a kis piros repülőeszközről, ami hónapok óta látható – főleg hétvégenként – Békés felett.

 

De mint tulajdonosától Budai Zoltántól később megtudtuk, nem kisrepülő, nem motoros sárkány, de még csak nem is helikopter, hanem egy piros kis gyrocopter hasítja a levegőt. És végképp nem szór semmit.

 

 

Békés Mátrix:

 

-        Miért nem helikopter, amikor úgy néz ki?

 

Budai Zoltán:

 

-        A legfontosabb különbség, hogy a rotort nem hajtja motor, csak a fellépő nyomáskülönbség, a felszállás is kifutással kezdődik, mint a repülőknél.

 

B.M.:

 

   -   Miért pont egy gyrocoptert választottál?

 

B.Z.:

 

-        Megtetszett, egyből beleszerettem, repülni régen szerettem volna már, egyetemista köreimben is volt példa, sikerült egy használt, de jó állapotút vennem, levizsgáztam és azóta használom.

 

B.M.:

  

-        Mennyi idő elsajátítani a vezetését?

 

B.Z.:

 

-        Kétéves képzés a szükséges végzettségek elsajátítása, többek között repülőorvosi vizsga, 10 tantárgyból elméleti vizsga, majd oktatós repülések után még két repülési gyakorlati vizsga, mire azt mondhattam, megyek egy kicsit repkedni.

 

B.M.:

-        Mit szólt a családod?

 

B.Z.:

-        Hát nem volt őszinte a mosolyuk, amikor előálltam az ötlettel, de mára megbarátkoztak vele, hogy repülök.

 

B.M.:

  

-        Mit kell tudni a gyrocopteredről.

 

B.Z.:

-        Jóval kisebb és könnyebb, mint egy helikopter, kétszemélyes, 95-ös benzinnel megy, egy tankolással 4 órát tudok a levegőben tölteni és hivatalosan a végsebessége 163km/óra. Lakott terület felett is repülhetek, de erre szigorú szabályok vannak. Békés felé például minimum 330 méteren léphetek be. Biztonságosabb, mint egy kisrepülő.

 

B.M.:

 

-        A város körül nagyon sokan láttak már, nyilván a csabai reptérről indulsz, hogy tervezed meg a repülést?

 

B.Z.:

  

-        Minden felszállás előtt kapok egy tájékoztatást a légtérben mozgó eszközökről, a várható időjárásról, de folyamatos rádiókapcsolatot is tartok. Repültem már Szegedre és Kunmadarasra is, folyamatosan figyelünk egymásra, hiszen sárkányok, motoros siklóernyők, kisgépek is használják a légteret.

 

 

Zoli végezetül egy repülésre is meginvitált, de összes fotós ismerősünk közül Jenei Peti volt a legbátrabb, korábban készített felvételei szolgálnak illusztrációul cikkünkhöz.

Tételek: 1 - 20 / 24 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


gyrocopter békés