Koszorúzás, megemlékezés,gyertyagyújtás


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Békés Széchenyi tér emléktábla
„Európa vagy Magyarország története nem pusztán szenvedéstörténet. Csodálatos emberek, csodálatos alkotások és csodálatos tettek története is. Mégis, a 20. század Európa számos régiója számára a terror és az elnyomás évtizedeit jelentette. A század háborúi a korábbiaknál pusztítóbbak voltak, a civil lakosság évszázadok óta nem tapasztalt szenvedést élt meg, és a béke időszakai gyakran kegyetlen üldöztetéseket hoztak magukkal. Ahhoz, hogy túl tudjunk lépni a 20. század szélsőséges kegyetlenségein, az egyik legfontosabb eszközünk az emlékezés. A nyilvánosságban formált közemlékezet.” Történelmi Emlékbizottság
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat az emléktábla elkészülése óta negyedik alkalommal koszorúz. Emlékezik az ártatlanul elhurcolt embertársaink szenvedéseiről,illetve emlékeznek mindazokra akik hazatértek és akik a Szovjet lágerekben meghaltak.

A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 25-én a Hazatérés Emléknapján megkoszorúzta az emlékhelyen található, a Szovjetunióba elhurcoltak névsorát tartalmazó emléktáblát.

Az emlékezés Gutiné Beinschródt Erzsébet( aki az esemény felkonferálója, levezetője volt) és Fehér Vilmosné vezetőségi tagok aktív részvételével valósult meg.

dr. Tanai Judit a Városháza jogásza mondta el gondolatait a jelenlévőknek. Megemlítette, hogy az ártatlanul elhurcoltak, ha túlélték a lágerek viszontagságait hazatérésük után is zaklatásnak voltak kitéve, gyakran megfigyelték őket. Családtagjaiknak sem szivesen beszéltek ezekről a megpróbáltatásokról. Az 1950-es,60-as években nem lehetett szabadon minderről beszélni. Majd a 2000-es években a Történelmi Emlékbizottság páyíázatai alapján a még élő elhurcoltakkal interjúkat készítettek, melyekből könyvek és filmek készültek.

A megemlékezés után a megjelentek koszorút helyeztek el és mécseseket gyújtottak.

A nemet önkormányzat megköszöni a megjelent civil szervezetek részvételét, a Békési Újság szerkesztőjének az együttműködést.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!