Hagyományőrzés: farsang, télűzés


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Kisgazdakör székháza
Elűzték a telet a város óvodásaival : Kisgazdakör,Nefelejcs Egyesület, Német Nemzetiségi Önkormányzat

Elűztük a telet a város óvodásai segítségével

A Békési Kisgazdakör, a Nefelejcs Egyesület, a Német Önkormányzat farsangi megvendégelésre hívta Békés város óvodásait. 2023. 02. 17-én a rendezvény házigazdája a Kisgazdakör volt. A Csabai úti székház udvarát benépesítették az óvodások.

Az eseményen Hégely László, városunk díszpolgára gyermekdalokat citerázva megénekeltette a közel kétszáz óvodás kisgyermeket, akik lelkesen énekelték a Süss fel nap és a Zsipp-zsupp kenderzsupp című dalokat.

Majd Kodály Zoltán gyűjtéséből merített dalokat, mely összeállítással díjat nyert, ezzel kedveskedett a felnőtteknek, akik nagy szeretettel, gondoskodással felügyelték csoportjaik óvodásait. A nap ugyan nem sütött ki, hiába hívogatták, de jókedvűen kiabálták a kiszebáb égetésekor,”hogy menjen a tél, jöjjön a tavasz”.

Tarkovács István a Kisgazdakör elnöke köszöntőjében az összetartozást, összefogást, a hagyományok ápolását és átörökítését hangsúlyozta. Figyelmeztetve mindenkit hogy: Nyelvében és hagyományaiban él a nemzet.

A farsangi szokásokat, az új évvel és a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos hagyományokat részletesen felidézte.

Takács Istvánné a Német Önkormányzat nevében buzdította az óvodásokat a helyben sütött fánkok és a tea elfogyasztására. A mini fánkokat vidáman falatozták a gyermekek. Majd Balog Gáborné a Nefelejcs Egyesület vezetője mézeskalácsból formált farsangi szemüveget kínált, melyeket a felnőttek megcsodáltak, a gyerekek pedig pillanatok alatt elropogtattak.

A kiszebáb a rendezvény végére semmivé vált, így jelképesen elűzték a telet, teret engedve a tavasznak, az újjászületésnek.

Tételek: 1 - 20 / 78 (4 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!