Szalmás perzseléssel készítik elő a 195 kilós disznót a feldolgozásra, szombaton este vacsorával zárul a tor.
Berczi Sándor gazdaköri tag hagyományosan kukoricán, árpán és búzán nevelt disznójára esett ma reggel a választás, a feldolgozásában szinte a teljes tagság részt vesz.
A cél a hagyományok ápolása, túl a szalmás perzselésen a disznóhús egy részéből kolbász készül, míg a többit lesütik, zsírban tárolják, illetve felfüstölik. A disznótoron Együd Imre tanár úr vezetésével a Gál Ferenc Egyetem Szakképző Iskolájának diákjai is részt vesznek, akiket be is vonunk a feldolgozásba, ezzel is átadva a tudást – mondta hírportálunknak Tarkovács István, a Békési Gazdakör elnöke.
A disznótort meglátogatta Kálmán Tibor polgármester is.
A hagyományápolás keretében délelőtt a Korona utcai tagóvoda egyik csoportját látják majd vendégül, akiket játékos foglalkozással várnak a gazdakör hölgy tagjai.
Az elnök hangsúlyozta, az összes tag aktív állattartó, akik rendszeresen vágnak disznót. A feldolgozás Pálfi János, Fábián János, Szabados Mihály és Szűcs Imre vezetésével folyik.
Tarkovács István szólt arról is, hogy szombaton este a vacsorán megemlékeznek a napokban elhunyt Virág István tagtársukról is.