Hagyományőrző rendezvény a Békési Kisgazdakörben


2025 november 7-én került megrendezésre a Békési Kisgazdakör immár hagyománnyá vált Szilvalekvár főző rendezvénye. A szilvalekvár főzésében a GFE Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói, tanárai és a Békési Kisgazdakör tagjai segítettek.

A délelőtt folyamán az óvodásoké volt a főszerep. A Békési Kisgazdakör a tradíciókhoz híven a régi idők lekvárfőzési szokásaival ismertette meg a gyerekeket. Az eseményen részt vett a békési Csillagfürt Református Óvoda, Korona Utcai Tagóvoda és a Reményhír Intézmény Hunyadi Téri Óvodája. Tarkovács István társelnök úr rövid megnyitóját követően a Csillagfürt Óvoda Aranyalma csoportjának kis műsora következett.

A Békési Kisgazdakör tagjai a gyerekeket szilvalekváros kenyérrel, lekváros palacsintával és teával látták vendégül. Ezt követően Dihenné Rucz Erika Pompás Mesés Nagykövet és Bíró József A szőlősgazda, interaktív, zenés, népdalos meseelőadása következett. Ennek folyamán az ovisok szilva napi népi játékfűzésen vehettek részt, mondókákkal, dalokkal és tánccal tarkítva a mesét.

Az óvodások különböző népies játékokat próbálhattak ki. Ide tartozott a csutka torony építés, gyümölcs felismerés és termés- magfelismerés, memóriajáték, célbadobás, kincskeresés és szilvagombolyag készítés. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Sok élménnyel és ismereteik bővítésével búcsúztak tőlünk.

A délután folyamán továbbra is a gasztronómiáé volt a főszerep. A gazdaköri tagok a segítő diákokat és pedagógusokat töltött káposztával látták vendégül. Sor került a „Házi Készítésű Szilvás Sütemények” versenyére beérkező alkotások zsűrizésére. A zsűri tagjai között Mucsiné Fodor Hajnalka mestercukrász, Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok asszony és Dihenné Hoffmann Tünde társelnök asszony vettek részt.

A szakmai zsűri az első három helyezettet nevezte meg, illetve egy különdíjas is született. Az értékelési szempontok a helyi alapanyagok használata, sütemény külső megjelenése, ízharmóniája, a sütemény illata és a tálalása voltak.

2025-ben az első helyet Máté Ferencné kókuszos- karamellás- szilvás mousse finomsága, a második helyet Szilágyi András szilvás sajttortája, a harmadik helyet Dr. Ilyés Sándor EGYMI 10. szakácssegéd osztályának citromos- szilvalekváros álom süteménye nyerte. A különdíjat pedig Kocsor Sándorné őszi ízek alkotása kapta.

A nap végén szakmai előadások kerültek megrendezésre, amelynek az egyik kezdeményezője többek között Balogh Zoltán képviselő úr volt. Az Agrárfórum megszervezését Dr. Bak Péter Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegye vármegyei igazgatója támogatta.

Az előadók egyike Farkas Gábor, Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- Talajvédelmi Osztályának növényvédelmi felügyelője volt. Témája a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége. Előadásában kifejtette a betegség jelenlegi helyzetét, terjedését, okait és a védekezés lehetőségeit. Felhívta a figyelmet a betegség terjesztésében közrejátszó amerikai szőlőkabóca felismerésére. Fényképek alapján a betegség tünetei is ismertetésre kerültek. Az előadás keretében elhangzott, hogy a betegség országos lefedettségű. Sajnos a megyénk szőlői is érintettek, ugyanis a kórokozót már több helyen is észlelték.

Az Agrárfórum következő előadója Buka Szabolcs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóság Főfalugazdásza volt. Témája között szerepeltek az agrártámogatásokat érintő aktualitások úgy mint, egységes területalapú támogatás és az AÖP feltételei. Továbbá szó esett a helyes mezőgazdasági gyakorlatról, az elektronikus Gazdálkodási Napló szakszerű vezetéséről, illetve a határidők pontos betartásáról is. Elhangzott az is, hogy a különböző pályázatok megírásában a gazdák segítséget kérhetnek pályázatíró tevékenységet folytató falugazdászoktól.

 

Tételek: 1 - 20 / 38 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!