Békés kisgólyáit is veszélybe sodorja az idei hideg, szeles és esőzésben túlzó tavasz!


Úgy tűnik, hogy a legutóbbi néhány évtől eltérően a mostani hideg, szeles, és szokatlanul csapadékos tavasz újabb nem várt helyzetbe kényszeríti a gólyáinkat! -Pap Zsolt természetvédő cikke a Békés Mátrixon!

Ezzel az időjárási anomáliával különösebben nem lenne baj, ám ebben a mai baljós árnyú világban nagyobb jelentőséggel bír, mint azt mi gondolnánk! Az emberiség után a második legnagyobb ellensége ezeknek a fenséges nagymadaraknak, a mostani, tavasznak egyáltalán nem nevezhető időjárás. A megviseltség jelei a békési gólyák világában is érzékelhetők.

Amint a kép is mutatja, kedd reggelén sajnálatos dolog történt annál a gólyafészeknél, amely a Sas és az Iskola utca találkozásánál figyelhető meg. A történtekről az egyik helyi gólyabarát, Sándor Margit tett bejelentést, amikor a fészek alatt elhaladva kerékpárjával figyelmes lett az úton heverő kisgólyára. A mindössze néhány hetes fióka halálos tragédiájának oka tisztázatlan volt mindaddig, amíg tőle egy méternyire a fűben rábukkantak a helyi állatvédők a testvéreinek tetemeire is! Az eset összefüggésben van a kedvezőtlen időjárással, mert a hidegebb, csapadékosabb nyarakon már előfordult ehhez hasonló, amikor a szülőmadarak kidobták fészkeikből a fiókáikat.

A pontosabb kiváltó okokról csupán csak találgatni lehet: a hideg napokban megfázhattak a fiókák, vagy az is lehet, hogy az időjárás miatt kevesebb lett a táplálék a pár táplálkozó területén, és emiatt kénytelenek voltak megszabadulni a teljes fészekaljtól. A szülők kegyetleneknek tűnhetnek, de ez a természet nagy rendjébe tartozik és csak egészséges, életképes példányok maradhatnak életben a természet törvényének értelmében. A kedvezőtlen időjárás egy olyan környezeti változás a számukra, amivel nem tud ez a pár megbirkózni, másképpen. szembenézni, csak ilyen formában. A gólyákról tudni illik, hogy a beteg vagy a nem egészséges fiókákat nem nevelik fel, nem tartják életben. A fiókák, ha észreveszik, hogy beteg az egyik testvér, vagy fejlettségét tekintve visszamaradott, egyhamar kilökik a fészekből. Kérdéses az, hogy idén új költésbe kezd-e a tojó madár, mivel a fiókák kikeléséhez közel egy teljes hónap, majd felnevelésükhöz az egész nyári időszak szükséges.

Remélhetőleg szárazabb, és tényleg nyári idő jön el, mert félő, hogyha tovább folytatódik ez az őszies időjárás, akkor a későbbiekben lesznek olyan gólyafészkek, ahonnét hiányozni fognak a fiókák! Bezápulhatnak, kihűlhetnek a tojások a hideg miatt, ha a szülők nem eléggé gondosak. Ezeknek a veszélye most még inkább fennáll!

A nyár végén majd kiderül, hogy ez az idő mekkora kárt okozott a legfiatalabb gólyagenerációban. Talán a nagy sikert arató új gólya pár, amely az Ady lakótelepnél költésbe kezdett, majd bepótolja a hamarosan kikelő fiókáikkal ennek a párnak a veszteségét!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!