Az Országgyűlés 2017. május 30-án meghozott egyes döntései


Számos kérdésben döntött az Országgyűlés a 2017. május 30-ai ülésén.

Többek között egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról is. Az ország versenyképességének javítása érdekében indokolt volt a közmű-csatlakozások felgyorsítását célzó intézkedések bevezetése, ez volt a módosítás egyik célja.

Ennek érdekében a villamos áram és a víziközmű területén is bevezetésre került annak lehetősége, hogy a kivitelezést a megrendelő által kiválasztott, de nyilvántartásba vett szerelő is elvégezhesse. A külön-díj ellenében végzett szolgáltatások kapcsán törvényi keretet határoznak meg a díj megállapítására. Ez alapján a díjat a legkisebb költség elvének érvényesülésével kell megállapítani, ahol ráfordított időként csak a munkavégzés helyszínén elvégzett munka idejét lehet figyelembe venni. A módosítás másik célja, hogy a területrendezési és településrendezési tervek készítéséhez szükséges, jogszabály által előírt adatszolgáltatás térítésmentességét mostantól törvény mondja ki.

Elfogadásra került a hulladékról szóló törvény módosítása, mely szabályozza, hogy az iskolai papírgyűjtés során a diákok által begyűjtött papír minden esetben a közszolgáltatókhoz kell, hogy kerüljön. Fontos, hogy az iskolák gazdaságilag érdekeltek legyenek a papírgyűjtések szervezésében. Ezen kívül szélesíti a kereskedelmi eredetű csomagolási üveghulladék visszavételének lehetőségeit. Előírja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók alvállalkozói csak nonprofit formában működő gazdasági társaságok lehetnek. Ezeken túl engedélyezi, hogy a közszolgáltatók a közszolgáltatáson kívüli, egyéb hulladékgazdálkodási tevékenységet is végezhessenek.

Az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosító javaslata is elfogadásra került. A módosítás rendezi a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatával kapcsolatos kérdéseket, pontosítja a közétkeztetési és vendéglátó-ipari létesítmények minősítésére és a minősítés eredményeinek közzétételére vonatkozó szabályokat. Járvány esetén felhatalmazást ad az országos fő állatorvosnak, hogy járványvédelmi központokat állítson fel.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!