Édes anyanyelvünk védelmében


Megjelent: 2018 December 14. ( Péntek ) 09:54
Módosítva: 2018 December 14. ( Péntek ) 18:14
Gellénné Körözsi Eszter tanárnő a református gimnázium magyar-ének szakos tanára, aki jelenleg 12. B osztály osztályfőnöke.

Békési illetőségű, ebben a gimnáziumban érettségizett, élete párját is itt találta meg Gellén János személyében. Három gyermek boldog édesanyja. Pályájáról néhány gondolat.

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett és Szegeden szerezte meg egyetemi végzettségét is a József Attila Tudományegyetemen. "Szegeden kinyílt a világ előttem. Hálával tartozom Avasi Béla és Békési Imre tanár úrnak, akik választott szakjaim mesterfogásaira megtanítottak. Máig érvényes tudással láttak el. Hogy továbbtanulhattam, ezzel szüleim vágyát is teljesítettem, akik a háború miatt nem tudtak olyan iskolai végzettséget szerezni, amire vágytak, de mindketten megállták a helyüket azon a szakterületen, ahol dolgoztak. A munka becsületén túl édesapámtól a zene szeretetét, édesanyámtól a szelídséget és azt tanultam, hogy minden ember jó szóra vágyik. Büszke vagyok bátyámra is, aki jó sportolóként megmutatta, ha néha el is bukunk, mindig föl kell tudni állni.

A főiskolai évek után a Szánthó Albert utcai iskolában kezdtem el tanítani, nagy örömmel. Most, hogy az iskola egyházi fenntartásúvá vált, pályám vége felé ugyanott taníthatok, ahol kezdetben."

A tanárnő tanított abékési Ipari Szakközépiskolában is, ahol csupa fiú osztályokban dolgozott. "Hálás vagyok az ottani fiúknak, hogy megtanítottak fegyelmezni, és hogy nem kell a mellébeszélés. Ott ébredtem rá, hogy jó középiskolában tanítani, és nagyon sajnálom, hogy kishitűségem miatt akkor nem vállaltam el az érettségiztetésüket. Tanulságként azonban megmaradt, hogy a feladatot, amivel az Isten megbíz, mindig teljesíteni kell. Babits Mihály ezt így írja a Jónás könyvében: "De böjt s jámborság/nékedmint a pélva;/Mert vétkesek közt cinkos, aki néma;/Atyjafiáért számot ad a testvér,/ Nincs mód nem menni, ahova te küldtél."

"Feladatomnak tekintem, hogy a fiataloknak elmondja: az élet szép, az élet minden. Ezért kell kitartónak lennünk, hűségesnek maradnunk, és ezért kell mindent a maga idejében megtanulnunk. Fölismerni az idő szavát. A feladatokat nincs hová halasztanunk, meg kell állnunk a vártán, ahová az Isten állított minket."

Osztálya – elmondása szerint -sok örömet hozott neki, nyolc éve dolgoznak együtt. Értelmes, okos, intelligens társaság, és reméli, hogy mindenki megtalálja a maga igaz életét.

Eszter néninek szívügye anyanyelvünk, állandó résztvevője volt a Szatmári István nyelvész által vezetett Szép magyar beszéd kurzusoknak, amelynek jelenleg immár vezetője, szervezője. A kurzus jelenleg olvasótáborként működik a Békés-tarhosi Zenei Napok keretében.

Mucsi András

Fotó: Pusztai Gábor Máté


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!