Az új gyermekgyógyászati osztály átadásán járt az egyesület


2019. május 8-án egy több mint 10 éves projekt fejeződött be sikeresen. Átadásra került Magyarország negyedik legnagyobb kórházának, a Békés Megyei Központi Kórháznak az új gyermekgyógyászati osztálya.

A kórház 1846 óta működő gyulai tagkórháza, a Pándy Kálmán Kórház gyermekosztálya 1953-tól egy külső telephelyen, a Kárpát utcában fogadta betegeit. A gyermekkórház kb. 3 km távolságra található az anyaintézettől, ami az elmúlt évtizedekben jelentős problémát okozott a BMKK számára több okból is. Egyrészt hazánkban egyedülálló módon a kórház a beteg újszülötteknek az édesanyjuktól több kilométer távolságra tudott csak egészségügyi ellátást nyújtani, másrészt a távolság jelentős anyagi megterhelést okozott az intézmény számára. Továbbá figyelembe véve, hogy az elmúlt hat évtizedben az egészségügyi intézmények infrastruktúrájának követelményei jelentősen megváltoztak, egyre fontosabbá vált, hogy a gyermekosztály az anyaintézmény területén belül találjon új otthonra.

Habár az elmúlt évtizedekben a 21 kórteremmel működő kórház dolgozói nem a legkorszerűbb körülmények között végezték áldozatos munkájukat, szakmai eredményeik mégis országos szinten ismertté váltak, illetve, ilyen "mostoha" körülmények ellenére is megérdemelten nyerték el a "családbarát kórházi osztály" címét 2018-ban.

Az új gyermekgyógyászati osztály azonban, ahogy beszédében dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa fogalmazott, mostantól egy családbarát feltételeknek kiválóan megfelelő gyermekosztályként működhet, amely a korábbi 21 helyett 39 kórteremmel, 27 fürdőszobával, illetve anyaszállással (5 szobában, 12 ággyal) várja kis betegeit.

A gyermekosztály központi telephelyre történő behozatalát több mint 10 éves kemény munka előzte meg. A megvalósításért köszönet illeti a mindenkori ágazatvezetést, illetve azokat az egyesületeket, magánszemélyeket, akik a projekt megvalósításában segítséget nyújtottak.

Ezen egyesületek közé tartozik az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete, amely az elmúlt években már több alkalommal együttműködött a Békés Megyei Központi Kórházzal. Az egyesület a 2018. október 13-án megtartott I. Ausztrál Jótékonysági Est nyereségét, 1 000 000 forintot a BMKK csabai és gyulai gyermekosztályai részére ajánlotta fel, valamint a 2019. október 05-én a Békés Városi Sportcsarnokban megrendezendő II. Ausztrál Jótékonysági Est kedvezményezettjei szintén a kórház gyermekosztályai lesznek.

Az új gyermekgyógyászati osztály megnyitó ünnepségre meghívást kapott Sean Falli, az ausztrál nagykövetség munkatársa is, aki elkötelezett támogatója a kórháznak. Mr. Falli az elmúlt évben Budapesten szervezett ausztrál jótékonysági rendezvényt, melynek teljes nyereségét a kórház gyermekosztálya részére ajánlotta fel.

2018-ban a nagykövetség munkatársaként és magánemberként is részt vett az I. Ausztrál Jótékonysági Est megszervezésében, s az egyik legnagyvonalúbb támogatója volt a rendezvénynek.

2019-ben már több alkalommal látogatást tett a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályain, húsvétkor ausztrál nyuszinak öltözve lepte meg a beteg gyerekeket.

A néhány héttel ezelőtt Magyarországra látogató Sean Falli édesanyjával együtt élvezhette dr. Becsei László, főigazgató-főorvos és dr. Kövesdi József, osztályvezető-főorvos vendégszeretetét. Itt tartózkodásuk során bemutatták az ausztrál vendégeknek a gyulai tagintézményt.

Mr. Falli édesanyja Ausztráliában hetente két alkalommal önkéntesként dolgozik a Golden Coast egyik, néhány éve teljesen újonnan felépített kórházában, s mint mondta, fiához hasonlóan ő is elkötelezett híve a jótékonykodásnak, különösen, ha ez beteg gyermekeket érint. Reméli, hogy októberben lehetősége lesz visszatérni Békés megyébe, s a II. Ausztrál Jótékonysági Esten személyesen is támogathatja e nemes ügyet.

Sean Falli valamint az Ausztrália és Békési Polgárok Egyesülete ezúttal is szeretné köszönetét kifejezni a Békés Megyei Központi Kórház vezetőségének a megnyitó ünnepségre szóló meghívásért.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!