Békés megyei Közösségért Díjat kapott Pocsaji Ildikó


A Békés Megyei Önkormányzat a kiemelkedő közösségi tevékenységéért Közösségért Díjban részesítette Pocsaji Ildikó tanárnőt, a békési önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságának tagját.

Pocsaji Ildikó városunk szülötte, akinek egész életét a zene és a művészetek szeretete határozza meg. Már három évesen az akkor induló zeneiskola növendéke volt, és itt tanult tíz éven keresztül Fejes Antalné, Nagyné Bodon Ilona és Bánfi Judit növendékeként zongora és hegedű tanszakokon. Az első kéttanszakosok között volt a megyében. Bekapcsolódott a vonószenekar munkájába Fejes Antal karnagy vezetése alatt, több éven keresztül hegedült a BÉTAZEN nyitó hangversenyének zenekarában. Általános iskolai tanulmányait az 1. Számú Általános Iskolában végezte, majd innen Szegedre került, ahol a Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora tanszakon érettségizett. Budapestre költözve színházi tapasztalatokat szerzett, majd ének-zene tanári diplomát, Egerben. Éveken át zongoratanárnőként dolgozott egy budai neves intézményben. 2002-ben költözött haza Békésre, amelyet mindig a szülőföldjének tartott és mindig szívesen tért ide haza. A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tanára volt, valamint tíz évig a kollégiumot is vezette. Ezzel párhuzamosan a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény munkatársa is volt. 2012-ben átvette a Jókai Színház melletti színi tanoda vezetését. 2015-től a vésztői Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára: zongorát, szolfézst és éneket tanít, diákjai számos szép sikerrel ajándékozták meg. 2014-ben az elsők között lett mesterpedagógus, és azóta is szakértőként segíti és minősíti a kollegákat és az intézményeket.

2010-2014 között Békés város képviselő-testületének tagja volt, majd 2014-től az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság tagjaként dolgozik városunkért.

2003-ban megalapította a Nyugdíjas Színjátszó Kört, amely szép előadásokkal gazdagította a város rendezvényeit. Ezzel párhuzamosan elindította a városi színjátszó kört, ahol 15 lelkes fiatal éveken át, nagyon színvonalas előadásokat adott elő. A városi rendezvények állandó fellépői voltak. Megyénkben és azon kívül számos fellépésük volt. Mindezt a tevékenységet ingyenesen, szabadidejében, pedagógus elhivatottsággal végezte. Több színjátszós diák a színpadot választotta megélhetésként: színészként, súgóként, énekesként dolgoznak. A református gimnázium gáláinak, a református egyház báljainak szervezésében volt komoly szerepe.

A békési Én hangom tehetségkutató versenyen éveken át zsűrizett és fontosnak tartotta a városi tehetségek felfedezését és gondozását.

Miután az Én hangom megszűnt, megszervezte a megyei Ki mit tud? programot, amely idén már 4. alkalommal kerül megrendezésre és egyre több jelentkezőt fogadhat Békés városa.

2017-ben megszervezte a Reményhír Intézmény alapfokú művészeti intézményegységét, ahol ma is szolfézs tantárgyat tanít. Már az első nevelési évben komoly sikereket értek el az ott tanuló színészpalánták Békéscsabán a Jókai Színház "Ádámok és Évák Éjszakája" rendezvénysorozatán: több díjat is elhoztak (legjobb női főszereplő, legjobb előadás, stb.).

Oroszlánrésze volt és van a magyarittabéi testvértelepülési kapcsolat fenntartásában. Tartotta és tartja a kapcsolatot a Szakál-családdal, a református lelkésszel és a falu képviselőivel. A falu több rendezvényén kaptak lehetőséget a színjátszósai a bemutatkozásra. Ez nagy élmény volt a diákoknak. Évek óta mindig ott van a falunapon és a március 15-i ünnepségen.

Nevéhez fűződik a hegyközkovácsi kapcsolat felépítése, amelyet velem együtt indított el 2016-ban. Ekkor mentünk ki először a településre és építettünk ki szívélyes kapcsolatot a református gyülekezettel és később Bihar község önkormányzatával, amelyhez Hegyközkovácsi közigazgatásilag tartozik.

Szeret önkéntes munkát végezni a közösségért: a polgárőrködést Budapesten kezdte el 1999-ben, majd itthon is csatlakozott a helyi egyesülethez. Ennek a mai napig tagja. Megkapta az Év Polgárőre országos elismerést is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!