Két békési tagóvoda nyert támogatást tehetségfejlesztésre.


„Telepocak” és „Mesekuckó” tehetségfejlesztő programokra nyert forrást két békési tagóvoda

Közel másfél millió forintot nyert a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde két tagintézménye. A Bóbita Integrált Tagóvoda a drámapedagógiai képességek fejlesztését célozta meg „Mesekuckó” Tehetségműhely pályázatával, a Fürkész Központi Óvoda pedig „Telepocak” Műhely címen nyújtott be sikeres támogatási kérelmet a gyerekek algoritmikus gondolkodásának fejlesztésének elősegítéséért, amit főzéssel, kísérletezéssel, robotikával valósítanak meg.

 

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, "A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása" című pályázaton két békési óvoda projektje is vissza nem térítendő támogatást kapott. 900 ezer forintot nyert a Fürkész Központi Óvoda „Telepocak” Műhelye, valamint 500 ezer forinttal támogatták a Bóbita Integrált Tagóvoda „Mesekuckó” Tehetségműhelyét.

Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója elmondta, hogy a „Mesekuckó” már négy éve működik az intézményben nagy sikerrel, melynek keretében drámapedagógiai foglalkozásokat biztosítanak az óvodásoknak az anyanyelvi kultúra gazdagítására és a tehetség kibontakoztatására.  A Mesekuckó műhelyfoglalkozásokat úgy állítottuk össze, hogy változatos lehetőséget kínáljon a gyermekek tehetség-megcsillanásainak kibontakoztatására. Minden foglalkozáson lehetőség van sok játékra, mesehallgatásra és a szereplési vágy kiélésére, a gyermekek felfedezhetik a bennük lakó mesehősöket. A díszletek, jelmezek, zenék kiválasztása a fantázia fejlesztésén túl segíti az együttműködési készséget és a közös élmény átélését. A digitális eszközök önálló használata már önmagában is öröm, és a filmek újrajátszása során ismét átélhetik az élményeket, valamint megismerkedhetnek olyan eszközökkel és digitális megoldásokkal, amelyekkel az otthonukban talán nem találkoztak még, úgymint mikrofon, projektor, hangosítás. Most 500 ezer forintot fordíthatnak a változatos programokra.

A „Telepocak” Műhely – Algoritmikus gondolkodás fejlesztése főzéssel, kísérletezéssel és robotikával című projekt keretében 900 ezer forint támogatásból olyan főzéssel, gasztronómiával kapcsolatos programok fognak megvalósulni a Fürkész Központi Óvodában, amelyek a konyhában való eligazodást, a főzéssel, az egyes alapanyagokkal való ismerkedést segítik játékos formában. Lesz „Kis szakácsok találkozása”, „Az nem a fejedre való – Kalamajka!”, „Ki itta meg a tejet?”, sajtkészítés, főzés, éléskamra-rendezés, az élelmiszerek színének és viszkozitásának vizsgálatával történő ismeretgazdagítás. Mindezek az algoritmikus gondolkodás fejlesztése mentén történnek úgy, hogy az ételek készítésének folyamatát digitális eszközökkel rögzítik, levetítik a gyerekeknek, illetve a fázisfotókat sorrendbe kell állítaniuk a végén. A projekt lehetővé teszi továbbá Bee-Bot robot beszerzését és programozását, amit a gyerekek könnyedén elsajátíthatnak a programsorozat végére. A pedagógusok által közkedvelt méhecske alakú robot az irányok megtanulását és gyakorlását segíti a gyerekek számára, és az alapvető programozási ismeretek taníthatóak meg vele.

Polgár Zoltán, Békés város alpolgármestere elismerően nyilatkozik a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde munkájáról, hangsúlyozta, az intézmény a jelenlegi nehéz helyzetben is arra törekszik, hogy a járvány elleni küzdelem miatt megnehezedett óvodai nevelési környezetben is olyan fejlesztő programokkal gazdagítsa az óvodába járó gyermekek életét, amellyel hosszú távú ismeretekre tesznek szert, amely megalapozza az iskolába lépésüket.  


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!