Kontraszt - egy kiállítás eredményei!


Közel másfél hónapig volt látogatható városunkban a Kontrasztkiállítás, azaz a Magyar Református Egyház és a Magyar Rendőrség közös, ifjúság és családmentő kiállítása.

Olyan családokat és fiatalokat érintő témákat kerültek feldolgozásra, melyek ott vannak a hétköznapjainkban, de nem beszélünk róla. Sokan szenvednek miattuk, de tabuként tekint rájuk a társadalom, mert könnyebb hallgatni és úgy csinálni mintha nem vennénk észre bizonyos dolgokat, mintsem hogy cselekedjünk, segítsünk.

A kiállítás neve is árulkodik arról, hogy a témákat két oldalról szemlélve, kontrasztba helyezve boncolgatja. Ezek a témák a következők:

  • Gyermekvállalás, szexualitás, a születés csodája – Az emberi élet értéktelenné válása (abortusz)

  • Példaképek, apa-anya szerepköre, a szülők tisztelete – generációs problémák, családon belüli erőszak

  • Szabadság és öröm (pótszerek nélkül) – Szenvedélybetegségek, önpusztítás

  • Házasság, családi élet – Válás, széthulló közösségek

  • Hazaszeretet – Kozmopolitizmus

  • Az élet értelme, céltudatos élet – Öngyilkosság, céltalanság, depresszió

  • A megváltás csodája

  • Hét téma, hét szoba. Minden szobába a képek és molinók mellett videókat is vetítettünk, melyek segítettek elmélyülni az adott témában. Tudni kell a kontrasztkiállításról, hogy ellentéten a többi prevenciós kiállítással vagy előadással, itt nem az aktuális törvényekkel, mint fékezőerővel riogatják a látogatókat, hanem minden egyes témához bibliai üzenet van rendelve, egyfajta kapaszkodó gyanánt.

    Amióta megszületett a Kontrasztkiállítás, közel száz ezer ember nézte már meg Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Kolozsváron, Nyíregyházán, Kisvárdán és most már Békésen.

    Régóta dédelgettük már a kiállítás bemutatását, így amikor több hónapnyi szervezés és tervezés után, a budapesti Szilágyi Dezső téri gyülekezetből értesítettek, hogy mehetünk az anyagért, azonnal és nagy örömmel indultunk útnak.

    Az idő szorított bennünket, így körülbelül 3-4 nap alatt kialakítottuk a békési galéria nagytermében a szobákat, megszerveztük a lelkigondozók beosztását, valamint felvettük a kapcsolatot a városi és megyei rendőrkapitánysággal is.

    Jelentem a testvéreknek, hogy városunkban közel 400 ember láthatta a kontrasztkiállítást. 400 ember, három országból, 25 településről.


    Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!