E-hulladék. Újra gondolva


2016. február 22-én a Békés Megyei Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai Karcagon jártak az Elektronikai Hulladékhasznosító Központban.

A kirándulást a KEXPORT Környezetipari Kft. által meghirdetett pályázatnak és iskolánk kreatív diákjainak köszönhetjük, ugyanis egy pályamunkát készítettek diákjaink, melynek témája a hulladékgazdálkodás mítoszainak bemutatása, a mítoszok mögött rejlő valóság megismerése volt. A legjobb 10 iskola között szerepelt az "iszemét - okos szemét" videó spotunk, így lehetőségünk adódott egy környékbeli, modern, egyedülálló hulladékhasznosító üzem látogatására a pályázat kiírójának jóvoltából.

A kedves fogadtatás után két csoportra osztottuk magunkat. A női szekció előadást hallgathatott meg, ahol is nagyon sok hasznos információt hallhattunk.

. Az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.-t hat magyar tulajdonos

alapította 2013-ban azzal a céllal, hogy az e-hulladék begyűjtése, szállítása, tárolása, kezelése alaposan átgondolt szakmai és környezetvédelmi irányelvek szerint történjék: a hulladékok legmagasabb környezetvédelmi és minőségi szintű hasznosítása valósuljon meg.

. Az országban ez az egyetlen ilyen technológiát alkalmazó cég,

legközelebb Szlovákiában van hasonló.

. Naponta 800-1000 használt hűtőt dolgoznak fel, de természetesen

minden más elektronikai hulladékfeldolgozását vállalják.

. Főleg partnerek szállítják be az elektronikai hulladékot, (pl. csere

programok) de lakossági hulladékot is fogadnak a telephelyen. Szemünk láttára is érkezett egy kisteherautó, mely főleg számítástechnikai eszközöket hozott.

. Előírásoknak megfelelően minden részét feldolgozzák az elektronikai

hulladékoknak, majd feldolgozva tovább értékesítik, így nagymértékben hozzájárulnak a környezetünk megóvásához.

A fiú szekció eközben - a cég kedves munkatársának köszönhetően - az egész üzem területét bejárta. Először is megtekintették milyen hulladékok is érkeznek be a hatalmas területre, azokat hogyan tárolják, milyen munkafolyamatok jellemzik az egyedi technológiát. Megleshették a kézi bontóban éppen dolgozók munkáját, de ami a legizgalmasabbnak tűnt, a hűtőgépek hasznosításának folyamatát testközelből szemlélhették meg.

Persze a hölgy szekció is kíváncsi volt a feldolgozásra, így cserélődött a két csapat. Amíg a lányok meglátogatták az üzem területét, addig a fiúk egy érdekes, adatokkal megtűzdelt prezentációt tekinthettek meg, mely a "Hulladékgazdálkodás Mo.-on mítosz vadászoknak" címet viselte.

Összességében egy élményekkel, ismeretekkel teli tűzdelt napot tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a szervezőknek és a cég munkatársainak!

Szemán Anita

Kreatív Ipar 3.0

A nap elején megkérdeztem néhány tanulót arról: Mit vár a kirándulástól? Mit gondol a szelektív hulladékgyűjtésről? Majd a hazavezető úton arról kérdeztem őket: összességében hogyan értékelik a mai napot?

Bányai Dániel (10. K)

Előtte

Bízom benne, hogy új ismereteket szerzek a mai napon. Kíváncsian várom, milyen technológiát mutatnak be nekünk.

Fontosnak tartom a környezetvédelmet. Elszomorító mennyire sokan nem figyelnek rá.

Utána

Nagyon hasznos és érdekes volt, amit ma láttunk. Örülök, hogy részese lehettem, mert olyan dolgokat láttam, amit nehezen tudtam volna elképzelni, hacsak elmesélik.

Kovács Tamás (10. K)

Előtte

A hulladékfeldolgozás egy számomra ismeretlen formáját ismerhetem meg ma reményeim szerint.

Utána

Érdekes információk mellett a gépek nyűgöztek le a legjobban.

Szabó Tamás (11. M)

Előtte

Mivel nem voltam még hasonló helyen, így számomra egy új világ nyílik meg ma. A szelektív gondolkodás sajnos még nagyon kis körben terjedt el, pedig nagyon fontos lenne.

Utána

Számomra teljesen új szakiránnyal ismerkedtem meg. A kézi bontó egység tetszett a legjobban, ahol napi 8 órában állva dolgoznak az emberek.

Rádöbbentem, hogy a régi számítógépem NEM SZEMÉT, HANEM ÉRTÉK.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!