Húsvét - ünnep, hagyomány, közösségfejlesztés


A Tisza Kálmán Szakképző Iskola és Gimnáziumban 2016. 03. 23-án hangulatos, de egyben ünnepi hangvételű programok megvalósítására került sor a húsvét jegyében.

Elsőként osztályfőnöki órák keretében a közösségek beszélgettek magáról az ünnep egyházi momentumairól, az ünnephez kötődő hagyományokról, népszokásokról, filmrészletekkel, interaktív játékokkal, kézműveskedéssel színesítették a délelőtti órákat.

Iskolánk diákjait a nap folyamán Nagy József esperes úr is köszöntötte a békés Szentháromság templomban. A program során esperes úr összefoglalta röviden a húsvéti ünnepkör fontosabb eseményeit, Jézus szenvedéstörténetét. Többek között ismertette a templom történetét, a templomi kegytárgyak és díszítések vallási szertatással való összefüggéseit, majd Jézus megváltó áldozatát hangsúlyozva ismételten visszatért a keresztény világ húsvéti ünnepére.

Értelmezte a diákok számára a húsvéti nyúl, a barka, a húsvéti tojás, a húsvéti locsolás fogalmait, népi vonatkozásait is. Interaktív beszélgetés zárta az alkalmat, ahol a diákok a katolikus szertartásról, a templom beosztásáról, helyszíneiről kérdezhettek és kérdeztek is érdeklődéssel.

A nap folyamán az aktívabb, nagyobb mozgásigényű tanulók az iskola zöld területén próbálhatták ki magukat. Tavaszi hétpróba várt rájuk: magválogatás, rönkhúzás, petrencés rúd tartás, tojásreptetés, talicska szlalom, traktorhúzás, gumicsizmadobás. Az esőcseppek ugyan néha megnehezítették a pályát, de a "hétpróbások" nagy lelkesedéssel álltak neki a feladatoknak és jó eredménnyel teljesítették azt. Az aszfaltpályán pedig húsvéti tojásokat lehetett díszíteni színes krétával a kreatívabb tanulóknak.

Állatsimogató is várta az érdeklődőket. Sokak számára nagy élmény volt ez a helyszín, hiszen sokan nem találkoztak még közelről bárányokkal.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!