Osztálykirándulás – 11. K Tisza Kálmán Szakképző.


Iskolánk 11. K osztálya május 11-től 13-ig osztálykiránduláson vett részt. A kiránduláson részt vett 13 diák nagyon jól érezte magát.

Hajnalban indultunk útnak, vonattal Miskolcig utaztunk, onnan busszal tovább Bükkszentkeresztre, ahol az ifjúsági szállás elfoglalása után túrázni indultunk. Túránk Lillafüreden ért véget, ahol a libegőztünk, majd első esténk a szálláson egy közös bográcsozással ért véget. Második napon Miskolctapolcára utaztunk, ahol a Barlangfürdőben töltöttünk el egy kellemes délutánt, majd kora este (visszatérve Bükkszentkeresztre) ismét túrázni indultunk. Bükkszentkeresztnek van egy misztikus, a világon szinte páratlan ereje, melyet a geológusoktól, természetgyógyászoktól kezdve a legelvakultabb ezoterikusokig mindenki kutatott, ismer és elismer. Persze, mindenki a saját látásmódja szerint értelmezi az olykor megmagyarázhatatlan gyógyulásokat, melyek a településen történtek és történnek a mai napig is. Egy tény, a Bükk-hegység kőzettani és ásványtani szempontból is egyedülálló, nem beszélve arról az energia-háromszögről, melynek a csúcsán - ahol a sugárzás a legerősebb – épp a falu fekszik, melyet szubalpin gyógyhellyé is nyilvánítottak.

A település határában találhatóak azok a kövek, melyben ez az erő leginkább manifesztálódik, és amelyeket gyógyító köveknek vagy Boldogasszony-kövének neveznek. De miért Boldogasszony? "Mert boldog az az asszony, aki meddő volt, majd a kövek gyógyító erejének hála várandós lett."- tartják az itt lakók.

A legenda szerint Mária Jézus halála után világgá indult bánatában. Mikor az Újhuta (Bükkszentkereszt régi neve) melletti erdőbe ért, leült egy kőre megpihenni, ami alatta megpuhult, majd mikor továbbindult újra megkeményedett, ám az ülése nyomát így is megőrizte. Egy másik történet arról szól, hogy ezen a helyen gyülekeztek a hívők a kácsi búcsúra menet, majd a rokonság itt várta őket vissza. A búcsújárók oda-vissza 20 kilométert tettek meg, majd hazatérve a Boldogasszony-köve mellé telepedtek le, ahol feltűnően gyorsan visszanyerték erejüket. Ám nemcsak a kövek, hanem a körülötte lévő fák is gyógyító erővel bírnak. Egyesek szerint elég megölelni egy-egy fát ahhoz, hogy az ember újra feltöltődjön energiával.

A harmadik napon a reggeli elfogyasztása és az uzsonna elcsomagolása után haza indultunk, és a kora esti órákban érkezünk meg Békéscsabára.

Matusik Mátyás

osztályfőnök


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!