Március a Kettős Körösön


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

Közeledik a tavasz a maga szeszélyeivel. 

‌Melegszik az idő, de szélből és esőből is van elég.  A békési duzzasztónál 2-val megkezdik a duzzasztást.

 

A duzzasztómű alatti részen már napok óta étvágyuknál vannak a balinok és jól foghatóak. De ne feledjük, március 1-től a tilalmi idő kezdődik a balinra, sügérre, fogassüllőre, kősüllőre és még javában tart a csukára!  

 

Ha rablóhalra szeretnénk horgászni, akkor a harcsákat kezdhetjük el keresni. Mélyebb vízben, ha egy mód van rá letett botos módszerrel, élő csalihallal, vagy harmat gilisztával, amit eső után magunk is szedhetünk a vizes fűben.

 

Pergetéssel is próbálkozhatunk. De olyan csalit vigyünk és próbáljunk, amit meder fenék közelében és egész lassan tudunk vezetni! 

 

A felszerelésünk legyen azért harcsahorgászathoz illő, mert a bajszosok ilyenkor is keményen küzdenek!  A hegyekből leömlő víz meg tudja variálni a horgászatot, mert hol alacsonyabb területről, hol magasabb hegyekből olvadó hó esővel együtt jön,

amit a szél is tovább tud hűteni. Ha békés halakra szeretnénk horgászni, akkor ezt is figyelembe kell venni! A fogható halakból főleg a keszegeket és a pontyokat is kereshetjük.

 

Elkezdődtek a telepítések vizeinken. A betelepített halak meg tudják mozgatni a szabad vizeink régi lakóit is. Feltétlen finom szerelékkel próbálkozzunk! És a hagyományos rég bevált csonti, pinki, giliszta, csemegekukorica csalik mellett bátran használjuk a Method technikákat is! 

 

Széles palettával állnak a horgászok rendelkezésére etető anyagok, bojlik és pelletek különböző méretben elérhetők. Ezekből a színesebb és édesebb aromákat már nyugodtan használhatjuk.

 

Horgászat megkezdése előtt fél órával, az etetőanyagot, mikropelleteket áztassuk és keverjük be! Külön aromákkal illatosíthatjuk, ízesíthetjük etető anyagainkat és csalijainkat. A halak meg fogják hálálni ezt a kis figyelmességet. 

 

A meleg és eső elleni öltözetről továbbra sem feledkezzünk meg! 

Hulladékainkat sose hagyjuk el, gyűjtsük össze és vigyük haza.  

Ne maradjon utánunk a vízparton csak a lábnyomunk! 

Jó pecázást kíván mindenkinek Szabószomszéd Sándor


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!