Halas ételek receptekkel Szabó Szomszéd konyhájából! 1.


Horgássza és meg is főzi a zsákmányokat Szabó Szomszéd, itt az első recept, amit megoszt velünk, a házi olajos hal készítése!


Ez a recept keszegekre épül. Nem azért, mert más halból nem lehetne elkészíteni az olajos halat, de a hal húsának vastagsága és szálkáinak vékonysága miatt az elkészítési idő kevesebb.


Én így készítem!

Ez a recept nem a legtutibb és egyetlen, van sok másik is, de nekem ez vált be!
Az elkészítésnél 1 adaghoz írom a hozzávalókat!


Egy 5-6 literes fazék, kukta, Jénai edény.

Kis süteményes tányér.

1cm-s kis lécek ,fa pálcák.

Régi öntvény platni a gázrózsára.

12-13db. Keszeg a megengedett 16cm, körüli tenyeres darabok./ lehet fagyasztásból

kiolvasztott is!

2 fej vörös hagyma./ karikára vágva/


1 fej fokhagyma./ gerezdekre szedve, pucolva/

2 paradicsom. / karikára vágva/

2 tv, paprika./ aki szereti használhat erőset is, lapra vágva /

5 evő kanál szemes fekete bors.

4 evőkanál mustár mag.

Só ízlés szerint.

6-7 levél Babér levél .

1,5 dl, 10%-s ecet

2 l. Étolaj / napraforgó/

Az elkészítés menete:


A megtisztított halakat készítés előtt vagy 2 órával ,jól be kell sózni!
Az edény aljára tesszük a kis fa léceket rácsos alakban, hogy a hal ne érjen,az edény aljához. Megkezdjük a rétegezést!

A kis lécekre teszünk egy sor halat.

A halakra borsot, sót, mustármagot, paprikát, paradicsomot, babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát teszünk, majd megint következik egy sor hal.

Ezt addig végezzük, míg van keszeg.

Mikor minden benne van az edényben, felöntjük étolaj és víz keverékével!

Ez a következő legyen!

80% étolaj és 20%víz.

Felöntjük az edényt úgy, hogy a halat vagy 2cm-re ellepje!

Ekkor hozzá öntjük az ecetet, amitől pikáns ízű lesz és segít a szálka puhulásban és rátesszük a kis tányért, hogy a haldarabok ne ússzanak fel és minden a főzőlében legyen!


A gáztűzhely legkisebb rózsáját válasszuk ki és erre tegyük az edényt.

Gyújtsunk alá magas lánggal, míg fel nem fő az olajos víz.

Amikor felfő, tegyük a lángrózsára az alátét platnit és vegyük le takarék állásba a lángot, az edényt fedjük le!

Innentől számolva kb. 3-4 órát főzzük,a halakat.

Nagyon jó illat lesz a lakásban.

Az ellenőrzést egy villával végezzük,a legfelső haldarabon. A gerincéből kell venni egy darabot és ha a gerinc megpuhult akkor kész az étel.

Figyelem!

Ne tegyünk ezután semmit, ki kell, hogy hűljön az egész!
Amikor kihűlt az edény és a benne levő, akkor ki lehet szortírozni a halakat.

Én zárható edényekben szoktam kitenni 2-3 darab halat paprikával, hagymával stb. A halakat lapos sütemény kiszedő kanállal veszem ki az edényekből. Így hidegen már egyben marad!

Így kiadagolva teszem a hűtőbe.

A megmaradt olajat befőttes üvegben, hűtőbe teszem.

 

Jó lesz a következő elkészítéshez, vagy sütök benne halat. Tehát nem vész kárba!
Természetesen nem muszáj egyben hagyni a haldarabokat.
Villával össze lehet törni és pástétomként lehet pirítósra kenni!

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!